Tien damherten ontsnapt na vernieling van hek (Update)

Vandalen hebben in de vroege woensdagochtend het hek van een dierenweide aan de Gooilandlaan in Stadskanaal vernield. Hierdoor zijn tien van de twaalf damherten ontsnapt. Inmiddels zijn er vier gevangen. Laatste update: 12.22 uur.
Vangen

Het hek wordt door de gemeente gerepareerd. Medewerkers van Gradiënt ecologisch landschapsbeheer, die de dierenweide beheert, proberen de damherten te vangen.
De politie zoekt getuigen van de vernieling. Zij kunnen bellen naar 0900-8844.

Verdoven? Afschieten?

Jasper Poot van Gradiënt is belast met het vangen van de herten, waarvan hij weet dat ze in de wijk rondlopen: 'Maar hoe vang je tien herten? Er zitten jonkies tussen. Als je die met een verdovingspistool beschiet, dan is de kans groot dat ze het niet overleven.'
'Ook zit er een mannetjeshert met een groot gewei tussen, dat je niet met een net kan vangen. Ik ben bang dat we beslissingen moeten nemen, die niemand leuk gaat vinden. En dat allemaal dankzij een stel vandalen, dat nu over het lot van deze dieren beslist.'

Paniek

Poot denkt dat de dieren in paniek zijn: 'Ze kunnen zomaar de weg op schieten, dus dat wordt een lastige klus'.

Politie: taak van gemeente

De politie Stadskanaal ziet voor zichzelf geen taak weggelegd: 'Het vangen van de dieren is een taak van de gemeente. Tja, ze kunnen de weg oversteken, maar wij hebben nu andere prioriteiten. Er worden vooralsnog geen wegen afgezet'.

Gemeente: waarschuwingsborden

Elzo Huiting van de gemeente Stadskanaal zegt dat er voorzorgsmaatregelen worden genomen. Als de dieren voor de avond niet worden gevangen, plaatsen we borden aan de Atlantislaan. Het verkeer wordt dan gewaarschuwd voor overstekende reeën en mag niet harder dan 30 kilometer per uur rijden.
Wie doet zoiets? Vandalen vernielen hek van dierenweide in Stadskanaal. Negen damherten zijn ontsnapt.UPDATE: 9.18 uur.
Posted by RTV Noord on Tuesday, July 21, 2015