Eerste veilige nieuwbouwhuis verrijst in Meedhuizen

De primeur is voor de familie Brenters in Meedhuizen. Over een halfjaar trekt het boerengezin in de eerste aardbevingsbestendige nieuwbouwwoning. Woensdag is de eerste paal geslagen. In december moet het huis klaar zijn.
Massief houten constructie

Volgens Arie Slagboom van houtbouwspecialist Micasa in Alblasserdam, die het ontwerp leverde, is het ontwerp bestand tegen zwaardere aardbevingen. Het huis is opgebouwd uit een massief houten constructie. Ook is de fundering versterkt.

Afwikkeling schade

Het nieuwe pand wordt gebouwd naast de bestaande boerderij van de familie Brenters. Die is zwaar aangetast door de aardbevingen. De familie is nog volop aan het onderhandelen met de NAM over de afwikkeling van die schade.
Arie Brenters zegt de uitkomst daarvan niet te hebben willen afwachten. 'We hebben besloten om zelf het initiatief voor nieuwbouw te nemen. Ons woonhuis voor de boerderij is te onveilig.'

Regeling van de NAM

Om een nieuwe woning naast de boerderij te bouwen is een beroep gedaan op de zogenoemde 'slimmer ontwerpen regeling van de NAM'. 'De NAM vergoedt tien procent van de nieuwbouwsom. Voor ons kan het daardoor wel uit,' heeft de landbouwer berekend.
De regeling geldt voor het hele aardbevingsgebied. 'Wij willen met deze regeling nieuwbouw in Noordoost-Groningen stimuleren. Onze bijdrage gaat rechtstreeks naar de eigenaren. Zo voorkomen we dat er geld aan de strijkstok blijft hangen. We hopen dat het zo aantrekkelijk blijft om nieuw te bouwen in het gebied,' licht NAM-woordvoerder Sander van Rootselaar toe.
Slagboom verwacht meer opdrachten uit het aardbevingsgebied.