Groninger deelnemers aan Special Olympics 'als helden ontvangen'

Zijn moeder is opgelucht. Haar zoon Jitze Hoekstra (29) is goed aangekomen in Amerika. Volgende week doet hij – samen met nog zevenduizend andere verstandelijk gehandicapte sporters- mee met de Special Olympics in Los Angeles. De Nederlandse equipe, inclusief zeven Groningers, vertrok dinsdag vanaf Schiphol.
'Dat zit wel goed'

Nineke Hoekstra heeft haar zoon nog niet live gesproken maar trekt haar conclusies aan de hand van updates op Facebook. 'Eén foto zegt meer dan duizend woorden en Jitze staat op alle foto's met een grote glimlach, dus dat zit wel goed', lacht ze.

Goede sfeer

Jitze vormt samen met Trienco Martini het Groningse deel van de vierkoppige zwemploeg. Ze worden begeleid, getraind en gecoacht door onder anderen Jantiena de Vries. De Vries is ook mee in Amerika en bevestigt de goede sfeer.
Als helden ontvangen
'Het gaat goed met iedereen' zegt De Vries. 'We hebben een heel druk programma maar het gaat goed. We zijn als helden ontvangen en waar we maar lopen komen mensen op ons af om te vragen uit welk land we komen en welke sport we beoefenen. De sporters hebben het ontzettend naar hun zin.'

Nog een rustdag
Team NL bestaat in totaal uit vijfenzestig sporters die meedoen in dertien sporten. De Groningse ploeg komt uit in paardrijden, zwemmen en wielrennen. De groep heeft nog tot en met donderdag rust, vrijdag verhuizen ze naar het definitieve onderkomen, waar de trainingen weer worden opgepakt.

Obama aanwezig

Aanstaande zaterdag starten de Special Olympics officieel waarin alle zevenduizend sporters zich aan onder anderen first lady Michelle Obama mogen presenteren. Op zondag 2 augustus sluiten de Spelen en weten we of onze Groningers in de prijzen zijn gevallen.

Voor de fans

De openingsceremonie is live te volgen en begint om 17.00u lokale tijd. Vanwege het tijdsverschil is de livestream in de nacht van 25 op 26 juli om 02.00u te zien is via deze link: http://www.espnplayer.com/espnplayer/console