Niet te tornen aan predicaat Koninklijk Shell

Koning Willem-Alexander is niet van plan gas- en olieconcern Royal Dutch Shell het predicaat 'Koninklijk' te ontnemen. Schokkend Groningen had hier op aangedrongen.
Volgens de actiegroep is Shell, als mede-aandeelhouder van de NAM, verantwoordelijk voor de ellende als gevolg van de gaswinning in Groningen.
'Het kan niet zo zijn dat het koningshuis Shell blijft steunen,' had Schokkend Groningen eerder in een brief aan de Koning laten weten.

Geen aanleiding

De Dienst Koninklijk Huis laat in een reactie weten dat in 2011 het predicaat Koninklijk voor Shell met 25 jaar is verlengd. 'In uitzonderlijke gevallen kan en zal de Koning besluiten een onderneming het predicaat koninklijk te ontnemen. Er is op inhoudelijke gronden geen aanleiding om het predicaat te heroverwegen,' zo staat in de reactie namens het koningshuis.
Verder wordt er op gewezen dat minister Kamp van Economische Zaken eerder heeft laten weten te betreuren dat er bij de gaswinning onvoldoende aandacht is besteed aan de veiligheid van de Groningse burgers.

Bezoek

Koning Willem-Alexander bracht onlangs nog in het geheim een bezoek aan Uithuizermeeden. Daar sprak hij met een geselecteerde groep gedupeerden. Volgens Schokkend Groningen zijn kritische inwoners van het gebied daar bewust buiten gehouden.