OM eist celstraf tegen mogelijke brandstichter camping

© Archief / FPS
Er hangt een 37-jarige man uit Lageland een gevangenisstraf van een jaar en acht maanden boven het hoofd. Dat is de eis van het Openbaar Ministerie, omdat hij op 1 maart van dit jaar drie chalets op een camping aan het Slochterdiep in Lageland in brand zou hebben gestoken.
De
ontstonden 's ochtends vroeg rond vijf uur. Een chalet, waarin twee ouders met hun 4-jarige zoontje lagen te slapen, brandde tot de grond toe af. Omdat het kind hard begon te hoesten, werd het gezin wakker en wist het zich op tijd in veiligheid te brengen.
Ook het chalet van de twee eigenaren van de camping en een derde, onbewoond chalet stonden in brand. Die konden nog worden geblust. Onderzoek wees uit dat alle branden waren aangestoken.

Ruzie

De verdachte stond zelf op de camping en had een langlopend conflict met de eigenaar. Daarom had hij in februari geen huur betaald. Daarop zou de eigenaar hem afsluiten van het gas. Dat laatste gebeurde een dag voor de branden. De man zou een paar dagen eerder hebben gedreigd zijn camping te vernielen.

Sigaren

Toch ontkende de man op de zitting iets met de branden te maken te hebben. Dat hij een paar uur na de brand werd aangehouden in zijn eigen caravan, dat er benzine werd aangetroffen op zijn handschoenen en dat hij zeven aanstekers in zijn zak had, daarvoor had hij een andere verklaring. 'Die brandstof had ik voor mijn aggregaat. En ik rook nu eenmaal de hele dag door sigaren.'

Tbs

De officier van justitie vindt dat er geen twijfel over mogelijk is dat de man de branden heeft gesticht. Naast de gevangenisstraf eiste hij tbs met voorwaarden. De man heeft een ernstige autistische stoornis en een alcoholverslaving. 
De voorwaarden houden onder meer in dat de man na zijn eventuele gevangenisstraf nog een jaar naar een tbs-kliniek moet en een alcoholverbod krijgt.
De advocaat van de man vond dat er nog heel wat af te dingen viel op de bewijzen. Zo werden de caravans van sommige mensen met wie de man erge ruzie had, met rust gelaten. De raadsman vroeg om vrijspraak. De rechter doet op 6 augustus uitspraak.