Top Groninger Bodembeweging stapt op

Drie prominente bestuursleden van de Groninger Bodembeweging (GBB) stappen op. Het gaat om voorzitter Corine Jansen, boegbeeld Lambert de Bont en bestuurslid Roelf Torringa.
Het vertrek van het trio wordt aangekondigd in een nieuwbrief aan de leden. De redenen van het opstappen lopen uiteen.

Meningsverschil

Het vertrek van voorzitter Corine Jansen houdt verband met een meningsverschil in het bestuur over de Dialoogtafel. Ze kan zich niet vinden in de opvatting van de meerderheid van het bestuur, die het overlegorgaan de rug wil toekeren. Samen met De Bont maakt Jansen deel uit van de vaak bekritiseerde Dialoogtafel.

Gezondheidsreden

Lambert de Bont zegt te stoppen om gezondheidsredenen, die verband houden met overbelasting. De Bont trad vaak naar buiten namens de de GBB. Hij staat bekend om om zijn ferme uitspraken over de NAM en politiek. De Bont stapt ook uit de Dialoogtafel.
Het derde bestuurslid Torringa zegt na drie jaar de belangenorganisatie vaarwel, omdat hij het als landbouwer te druk heeft met andere zaken.

Nieuwe bestuursleden

Bestuurslid Jelle van der Knoop treedt op als interim-voorzitter. Hij is een man van het eerste uur. Van der Knoop was een van de oprichters van de bodembeweging. Er wordt nog gezocht naar nieuwe bestuursleden.
Het is nog onduidelijk wat het opstappen van Jansen en De Bont betekent voor de toekomst van de Dialoogtafel.