Gekrenkte haringverkoper: 'Dit krijgt nog een staartje'

© Flickr/Oomefrans (Creative Commons)
'Onverkoopbaar'. De jury van de jaarlijkse haringtest van het Algemeen Dagblad (AD) windt er geen doekjes om. De haring van visrestaurant Visser-Vis in Lauwersoog is niet te eten.
'(...) Donker, grauw en bruin verkleurd. Te ver doorgerijpt, bitter en metaal. Heel erg.' De haring van Visser-Vis krijgt als eindcijfer een 2,5.
Eigenaar Jörgen Visser reageert not amused als hij het slechte nieuws hoort. 'Ik snap hier niets van. Onze haring wordt elke dag vers opgemaakt. Mijn vaste klanten zijn zeer tevreden. Onze haringverkoop stijgt alleen maar.'
Visser heeft zo zijn twijfels over de haringtest van het AD: 'Dat is wel bekend van die test. Ze zijn er vooral op uit om je te breken. Ik ga intern eens overleggen. Dit krijgt nog een staartje, denk ik.'

Ranzige smaak

Het is niet alleen kommer en kwel aan het Groningse haringfront. Fish Market aan de Astraat in de stad Groningen wordt met een 6 als eindcijfer in de categorie 'voldoende' geschaard. De haring, die daar verkocht wordt, krijgt een 7. Er is dus ruimte voor verbetering. 'Ranzige smaak ligt op de loer', aldus de jury van het AD.

Dat ultieme romige

Vismakelaar Poseidon komt er beter vanaf. De jury beloont de haring van de kraam op de weekmarkt in de wijk Lewenborg in Groningen met een 8 als eindcijfer. Toch een kritische kanttekening: 'Wat je mist is dat ultieme romige van een echte Nieuwe.'
Bedrijfsleider Bobby Coster snapt dat wel. 'Ze zijn langsgekomen in de allereerste week van de Hollandse Nieuwe. Dan is de haring nog wat minder vet'. Coster is blij met zijn rapportcijfer. 'We bestaan nog maar een jaar. Dus dit is heel mooi.'
Het was al bekend dat De Visfuik in Zuidlaren een 8,5 heeft gekregen van de jury. De winnaar van de haringtest is dit jaar Vishandel Gebroeders Simonis in Den Haag.