Groningers juichen Mollema omhoog

© Marian Bakker
Nederlanders de Alpe d'Huez opjuichen, verveelt nooit. Dat zegt Marian Bakker uit Usquert. Ze staat zaterdag samen met haar man Ron langs de kant van de een-na-laatste etappe van de Tour de France.
'Het is hier ontzettend druk', zegt Marian. Ze staat twee kilometer voor de finish in het dorpje Alpe d'Huez. 'Vooral in bocht zeven staan veel Nederlanders.'

Dertig jaar

Marian en Ron zijn echte Tourfans. Zij komen al negen jaar in het Alpendorp. 'Maar de mannen met wie we hier naartoe gaan doen het al dertig jaar.' Zelf is Marian de afgelopen twee weken al vier keer de 'Nederlandse berg' opgefietst.
Als de renners zijn gepasseerd, duurt het nog even voordat de Usquerders weer weg kunnen. 'Tot acht uur is de berg afgesloten, maar we hebben alle tijd. Dus het maakt voor ons niks uit', zegt Marian.

Alles op alles

'Gisteren deed hij het goed', zegt Marian over 'onze' Bauke Mollema. 'Dit is de laatste dag, dus hij moet alles op alles zetten.' De renner, die in Zuidhorn opgroeide, staat inmiddels op een achtste plek in het algemeen klassement.