Drama op dierenweide Stadskanaal: ook damhertmoeder dood

© Archief RTV Noord
Een klein drama op de dierenweide in Stadskanaal: na het damhertkalf dat dit weekend dood werd geboren, is nu ook zijn moeder dood. De hinde overleed afgelopen nacht.
ontsnapten tien damherten uit het hertenkamp aan de Gooilandlaan, nadat onbekenden een gat in het hek van de dierenweide hadden geknipt. Negen herten konden binnen enkele dagen weer worden gevangen, waaronder de drachtige hinde.

Verdoofd

Zaterdag kreeg Jasper Poot van Gradiënt Ecologisch Beheer, de beheerder van de dierenweide, een melding dat een kalf half uit een van de hindes hing. Toen het ter wereld kwam, bleek het al dood. De hinde werd daarop verdoofd. Maar zondagnacht ging zij ook dood.
Poot vermoedt dat een combinatie van stress na de ontsnapping en de verdovingsvloeistof die is gebruikt bij het werpen van het kalf, de hinde fataal is geworden. 'Dit is hartstikke treurig, dit had niet gehoeven.'

Achteraf praten

Volgens de beheerder treft de medewerkers die de herten vorige week hebben gevangen geen blaam. 'Het vangen is allemaal volgens het boekje gegaan', stelt Poot.
'Wij wisten ook niet dat de hinde drachtig was. Anders hadden wij haar misschien apart van de andere herten gezet. Maar goed, dat is allemaal achteraf praten.'

In- en intriest

Poot heeft inmiddels aangifte gedaan bij de politie. Mogelijk gaat zijn opdrachtgever, de gemeente Stadskanaal, dit ook nog doen.
Poot hoopt nog steeds dat de dader zich gaat melden. 'Het is gewoon in- en intriest dat iemand zoiets doet. De dieren zijn hier de dupe van.'