Gasunie maakt minder winst

Gasunie heeft de nettowinst over het eerste half jaar van 2015 zien dalen met 31 miljoen euro tot 326 miljoen euro. Ook het bedrijfsresultaat daalde met 38 miljoen euro.
De opbrengsten bleven met 876 miljoen euro in lijn met de eerste zes maanden van vorig jaar.

Minder Gronings gas

De getransporteerde hoeveelheid gas (607 TWh) kwam iets lager uit ten opzichte van de eerste zes maanden van 2014 (621 TWh). Dit kwam onder andere door verminderde productie van gas uit het Groningenveld.
Het lagere bedrijfsresultaat wijt Gasunie onder meer aan hogere kosten voor het meerjarig onderhouds- en vervangingsprogramma. Daarnaast zijn als gevolg van de verlaagde gasproductie in het Groningenveld de kosten voor gas uit andere bronnen gestegen.

Aardbevingsbestendig

Verder is 22 miljoen euro ten laste van het resultaat gebracht voor het buiten bedrijf stellen en verwijderen van leidingdelen om Gasunie's infrastructuur beter aardbevingsbestendig te maken.
'De eerste helft van 2015 hebben we een solide resultaat behaald', zegt topman Han Fennema in een toelichting. 'De laatste jaren hebben we op verzoek van klanten ons netwerk uitgebreid en daardoor de gasrotonde verder versterkt. Nu deze vrijwel volledig op sterkte is, richten we ons op onderhoud en tevens vervanging van oudere onderdelen in ons net. Hierdoor zal onze infrastructuur ook op de lange termijn een belangrijke bijdrage kunnen blijven leveren aan de Noordwest-Europese energievoorziening.'