Bomen Lauwersmeergebied krijgen 'flinke tik' van storm

De bossen in onze provincie hebben de zomerstorm van afgelopen zaterdag redelijk goed doorstaan. Alleen de bomen in het Lauwersmeergebied hebben een 'flinke tik' gehad, zegt Staatsbosbeheer.
Vooral de populierenbomen rondom het Lauwersmeer liepen schade op. Deze bomen vangen veel wind en zijn niet erg stevig, waardoor ze vrij snel omgaan.

Hogeland

De schade die de bossen in Westerwolde hebben opgelopen, valt erg mee. Dat geldt ook voor de bossen in de kop van Drenthe. Staatsbosbeheer verwacht in de loop van de dag meer duidelijkheid te hebben over de situatie op het Hogeland.

Takken ruimen

Medewerkers van Staatsbosbeheer zijn maandag verder gegaan met het verwijderen van omgevallen bomen en het afzagen van takken die zijn gebroken, maar nog wel aan de boom hangen.
'Die kunnen bij een klein zuchtje wind alsnog naar beneden vallen, met alle gevaren van dien', zegt woordvoerder Jorien Bakker. Staatsbosbeheer ruimt alleen bomen en takken op die in de weg liggen of gevaarlijk kunnen zijn. De rest wordt overgelaten aan de natuur.

Niet wandelen

Voor de bossen in het Lauwersmeergebied geldt nog steeds de waarschuwing om er voorlopig niet te gaan wandelen. Volgens Staatsbosbeheer zijn de bossen in Drenthe wel weer veilig.
Uitgewaaide vogelwachters
Behalve de bossen hebben ook de medewerkers van Staatsbosbeheer de storm goed doorstaan, zegt Jorien Bakker. 'Op Rottumerplaat zaten een paar vogelwachters. Het was met windkracht 9 voor hen even spannend, maar daardoor zijn ze wel lekker uitgewaaid', grapt ze.
Minder goed nieuws is er voor het tentenkamp voor vogelwachters op Rottumeroog: dat is waarschijnlijk weggewaaid. 'In de loop van deze week gaan we de situatie daar bekijken', aldus Bakker.