'Brandweer heeft geboorteplaats van vakantieganger niet nodig'

© Flickr / NH Hotels (creative commons)
Moet de brandweer je geboorteplaats weten als je een hotelkamer boekt? Nee, zeggen de Jonge Democraten in Groningen. Ze noemen het onzinnige 'datahonger' van gemeenten in Groningen en Drenthe. Want die eisen dat het wel opgeschreven wordt.
De jeugdafdeling van D66 wil dat gemeenten de regelgeving over nachtregisters aanpassen. Van de wet hoeft het namelijk niet.
Privacyschending
Eigenaren van hotels, campings en vakantieparken zijn allemaal wettelijk verplicht op te schrijven wie bij hen overnacht. Ze moeten ook de naam en woonplaats van de gast noteren en wanneer ze komen en wanneer ze weer vertrekken.
Nederlandse gemeenten eisen volgens de Jonge Democraten het volledige adres en de geboortedatum en -plaats. Een onnodige inbreuk op de privacy en onnodige administratieve last voor de eigenaar, vindt de D66-afdeling.

Brandweer

De regel is bedoeld voor bijvoorbeeld de brandweer, zegt voorzitter Jasper van den Hof, zodat die weet hoeveel mensen die eventueel moet evacueren. 'De geboorteplaats van een gast is dan absoluut niet relevant.'