Rechter doet dinsdag uitspraak over flitsfaillissement Heiploeg

De kantonrechter in Almelo doet dinsdagmiddag twaalf uur uitspraak in de rechtszaak tegen garnalenverwerker Heiploeg uit Zoutkamp.
Het bedrijf ging in januari failliet en maakte
. Volgens vakbonden FNV Industrie en CNV Vakmensen waren werknemers daar de dupe van.
De vakbonden menen dat er sprake was van 'overgang van onderneming'. 'Het productieproces heeft geen moment stilgelegen, de organisatiestructuur is dezelfde, de klanten zijn nog steeds dezelfde', somt FNV-vakbondsleider Petra Zuidema op.
Dat zou betekenen dat alle werknemers met behoud van hun arbeidsvoorwaarden mee hadden moeten gaan naar de nieuwe eigenaar.

OR en vakbonden buitenspel

Toen Heiploeg eind januari 2014 failliet ging, had een curator al de doorstart voorbereid. Het bedrijf ging verder als onderdeel van visserijbedrijf Parlevliet & Van der Plas. Negentig mensen stonden op straat. De overige 210 werknemers gingen mee, maar moesten aan arbeidsvoorwaarden inleveren.
'Het hele proces voltrok zich volledig buiten het zicht van ondernemingsraad en vakbonden. De belangen van de werknemers speelden een ondergeschikte rol', zegt Zuidema.

Engeland

De zogenaamde 'pre-packaged sale' of 'pre pack-methode' die Heiploeg gebruikte, is omstreden. De methode is uit Engeland overgewaaid. In Nederland is er nog geen wettelijke basis voor.