Leeuwenkoning in Emmen van zijn troon gestoten

Hij mag dan de koning der dieren zijn, maar daar hebben zijn vrouwtjes lak aan.
Leeuw Zulu in Dierenpark Emmen wordt geterroriseerd door de zussen Brandy en Tia.

Kennismaking

De drie leeuwen zijn in juni 2011 in Emmen komen wonen. Zulu is een indrukwekkend mannetje, afkomstig uit een Franse dierentuin. Brandy en Tia komen uit Engeland. De kennismaking was al niet erg vredelievend: Zulu kreeg meteen een paar flinke meppen.

Warme winter

Toch leken de dames in de winter van 2012 op te warmen voor het stoere mannetje. Brandy werd krols en liet dat duidelijk merken aan Zulu. Om het kwartier kroop ze naar hem toe, gaf hem kopjes en ging uitnodigend voor hem liggen. Zulu ging wel op die uitnodiging in, maar echt van harte ging het niet.

Beschuit met muisjes

Met Tia klikte het beter en in april 2013 werden vier welpjes geboren: Timba, Dalila, Aïsha en Lula. Timba is een mannetje en hij is in december 2014 verhuisd naar een dierentuin in Singapore. De drie vrouwtjes wonen nog in de Emmer dierentuin. Hun relatie met vader Zulu is goed.

Zulu wel te zien

Inmiddels zijn de relaties tussen de drie volwassen leeuwen weer bekoeld. Zulu wordt regelmatig aangevallen door Brandy en Tia. Vooral Brandy laat graag zien dat ze genoeg heeft van de man des huizes. Om hem niet in gevaar te brengen, is Zulu tijdelijk apart gezet. Hij is nog wel te zien voor het publiek.

Extra eten

De leeuwenverzorgers bekijken nu wat de oorzaak kan zijn van de ruzies. De dieren krijgen de komende tijd extra eten om uit te sluiten dat het om voedselnijd gaat.
Als de situatie niet verbetert, moet Zulu of Brandy vertrekken.