Martini Ziekenhuis bespaart 25 miljoen liter water

© Collin Nissink
Het Martini Ziekenhuis in Groningen heeft het afgelopen jaar 25 miljoen liter water bespaard, een vermindering van 25 procent op het totale waterverbruik. Bij vervanging van de waterleiding in het gerestaureerde deel van het ziekenhuis zijn 250 kranen verwijderd.
Hoog in het vaandel

'Het Martini Ziekenhuis heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en daarbij hoort, naast goede zorg aan patiënten, ook goede zorg voor het milieu. Er is in alle ruimten scherp gekeken of er wel een kraan nodig was', zegt bestuurder Peter Littooij.
De waterleiding was aan vervanging toe. 'In dit deel van het ziekenhuis zaten vroeger patiëntenkamers, die na de bouw van het nieuwe ziekenhuis zijn gerenoveerd tot kantoorruimtes. Bij de aanleg van de nieuwe waterleiding konden we meteen de overbodige kranen laten verwijderen. Daarbij zijn, naast minder kranen, uitsluitend koudwaterkranen geïnstalleerd. In een toiletruimte heb je bijvoorbeeld geen warm water nodig. Op de enkele plaatsen waar dit wel het geval is, zijn boilers geplaatst', licht Littooij toe.

Legionellagevaar

Veel zogenoemde 'tappunten' die niet in gebruik waren, moesten wél wekelijks worden doorgespoeld in verband met legionellagevaar. Daarvoor moet een kraan twee minuten stromen, zowel met warm als met koud water.