Provincie betaalt biovergistingsbedrijf na geknoei met vergunning

© Karin Brandsema
NPG Groningen, het bedrijf dat in Foxhol een biovergister wilde bouwen, heeft van de provincie een 'tegemoetkoming' gekregen. NPG ziet mede daarom af van juridische stappen tegen de provincie.
Dat bevestigt een woordvoerder van Gedeputeerde Staten tegenover RTV Noord. Hij wil niet zeggen hoeveel geld is betaald.

Hoe zat het ook alweer?

In de zomer van 2013 meldt de provincie dat NPG Groningen (dochter van het Belgische NPG Energy) een vergunning krijgt voor het bouwen van 'mogelijk de grootste biovergister van Europa'. Het is een initiatief van Drentse ondernemers Jan Luuk Stel en Willem-Jan Hartlief. Ze vinden bij NPG Energy financiele steun en expertise.

Omwonenden in opstand

De vergister moet worden gebouwd op het terrein van aardappelzetmeelbedrijf Avebe in Foxhol en zal 50 miljoen euro gaan kosten. De toekomstige biofabriek is goed voor bijna honderd banen. Maar omwonenden van het Avebe-terrein komen in opstand. En kort daarna ook de gemeenteraadsleden van Hoogezand-Sappemeer.

Fout gemaakt

Na grondige bestudering van de deels verouderde bestemmingsplannen blijkt dat de gemeente (aanvankelijk enthousiast voorstander) en de provincie een fout hebben gemaakt. Rond het terrein (en de huizen van omwonenden) gelden andere geluidsnormen dan gedacht. De vergunning voor de biovergister moet worden ingetrokken, omdat hij te veel lawaai produceert.
De VVD laat het er niet bij zitten en stelt Kamervragen aan staatssecretaris Mansveld van milieu. NPG Groningen en Avebe maken bezwaar tegen het besluit van de provincie en stappen naar de hoogste bestuursrechter, de Raad van State.
Maar NPG trekt zich terug.

'Niet meteen een oplossing'

Jan Luuk Stel, een van de initiatiefnemers, zegt dat ze er 'in goed onderling overleg'met de provincie uit zijn gekomen. 'Na een eventueel gunstige uitspraak zouden we bovendien nog niet meteen een oplossing hebben.'
'Een puur zakelijke overweging', zegt NPG-directeur Roger van Gestel nu. 'We hadden graag op die locatie een vergister gebouwd. Maar het is ook zo dat de bevolking bepaalde rechten heeft.'

Avebe wil duidelijkheid

Maar Avebe zit donderdag wel bij de Raad van State. Het bedrijf wil duidelijkheid over wat nu wel en niet mag op het bedrijfsterrein, zegt de advocaat. Daarnaast komt de juridische vraag aan de orde of het aardappelzetmeelbedrijf zelfstandig nog wel belanghebbende is in deze zaak nu NPG zich heeft teruggetrokken.