Modderman pakt handschoen op tegen proeftijd

Fractievoorzitter Engel Modderman van de VCP in Oldambt is in verweer gegaan tegen de straf die hij kreeg voor een illegale demonstratie, eind vorig jaar.
De communist heeft van het Openbaar Ministerie een
gekregen van een jaar. Als hij zich binnen dat jaar misdraagt of schuldig maakt aan een strafbaar feit, dan zal hij alsnog strafrechtelijk worden vervolgd.

Basta!

Burgemeester Pieter Smit verbood Basta! en de VCP om op het Oldambtplein in Winschoten te demonstreren tegen het regeringsbeleid. Hij kon de veiligheid van het winkelend publiek niet garanderen. Modderman negeerde dat en beende toch het Oldambtplein op. Het OM waarschuwde hem vervolgens per brief om zich te gedragen.

Principe

Voor Modderman is het een principekwestie. 'We zijn met vijf man afgevoerd naar de Hooghoudtstraat in Groningen. Daar hebben we vijf uur gezeten. Ik ben de enige die een proeftijd heeft gekregen.' 'Het is toch opmerkelijk dat juist ik daaruit gepikt ben.'
Modderman heeft dinsdag een brief teruggestuurd. Als het OM de proeftijd niet terugtrekt, dan stapt hij naar de rechtbank, dreigt hij.