'Zware crimineel moet linea recta de cel weer in'

© Flickr / Timothy Tsui (Creative Commons)
Vorig jaar november schoot hij voor de ogen van kinderen met een wapen in de lucht, donderdag eiste het Openbaar Ministerie dat hij 15 maanden de cel in gaat.
Kinderen

De 28-jarige 'zware crimineel' uit Groningen vuurde het wapen af in de wijk Lewenborg. Het was midden op de dag. De man had ruzie. Voorbijgangers zagen het, waaronder kinderen. Niemand raakte gewond.


Hij schoot in de lucht, zei de verdachte tijdens de zitting. Volgens de officier van justitie was er sprake van ernstige bedreiging en verboden wapenbezit.
Elf jaar in cel
De officier sprak van een 'zwartgallig scenario'. De man heeft ondanks zijn jonge leeftijd al elf jaar van zijn leven in de cel doorgebracht. Hij is in de ogen van justitie 'een zware crimineel'.
De Groninger zat nog in een proeftijd. Hij was na een eerdere veroordeling onder voorwaarden in vervroegd vrijgelaten. Omdat hij opnieuw de fout in ging, vindt de officier dat hij die straf alsnog helemaal moet uitzitten. Dat ging om een jaar cel.

Tegenstrijdig

Volgens de advocaat van de verdachte zijn de verklaringen van de getuigen tegenstrijdig en onvolledig. Zijn cliënt zou daarom alleen voor verboden wapenbezit moeten worden veroordeeld, vindt hij.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.