Musselkanaal maakt zich op voor MusSAILkanaal

Musselkanaal is bijna klaar voor MusSAILkanaal. Zo'n 130 historische binnenvaartschepen liggen de komende dagen in het centrum van het dorp.
MusSAILkanaal is
waarmee dit jaar het 250-jarig bestaan van het Stadskanaal en de 400ste verjaardag van de Semslinie, de grens tussen Groningen en Drenthe, wordt gevierd.
De helft van de schepen die zich hebben aangemeld voor het evenement, is inmiddels aangemeerd. Dat betekent dat de brug- en sluiswachters rondom Musselkanaal nog enkele drukke uren wacht, want vrijdagochtend wordt het evenement officieel geopend.

Terug naar Oost-Groningen

Tijdens MusSAILkanaal zijn de oude binnenvaartschepen te bekijken. De boten vervoerden vroeger onder meer mest, turf, aardappels en suikerbieten. Veel van die schepen zijn gebouwd in Oost-Groningen en keren voor dit evenement nog éénmaal terug naar het Noorden.
Daarnaast is er een uitgebreid randprogramma, met onder meer live-muziek, een straattheaterfestival ('Waterbei') en demonstraties als zand lossen, tros werpen en mast strijken.

Per trein

De organisatie van MusSAILkanaal verwacht komend weekend zo'n 25.000 tot 30.000 bezoekers. Zij kunnen daarbij gebruik maken van de trein, want speciaal voor MusSAILkanaal rijden de treinen van Arriva door van Veendam naar Musselkanaal over het traject van museumspoorlijn STAR.