Geen chroom-6 gevonden in Ter Apel

In de gebouwen van het voormalige NAVO-depot in Ter Apel is geen chroom-6 aangetroffen. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport van de GGD Groningen dat in bezit is van RTV Noord.
De GGD analyseert - op verzoek van het ministerie van Defensie - stofmonsters op alle voormalige NAVO-depots waar vroeger met kankerverwekkend chroomverf is gewerkt. Dit onderzoek is bedoeld om te bepalen of de huidige gebruikers van de gebouwen ook nog een gezondheidsrisico lopen.
In geen van de monsters van Ter Apel - genomen in mei - is chroom-6 gevonden. In juni werd bekend dat op de voormalige NAVO-werkplaats in Eygelshoven (Limburg) wel chroom-6 is aangetroffen door de GGD.

Uranium aangetroffen

In twee gebouwen in Ter Apel - vroegere spuitcabines die nu in gebruik zijn door een verhuurbedrijf - is wel uranium aangetroffen. Het is gevonden 'op plekken waar zich veel stof verzamelt'. De oorsprong van het uranium is echter niet bekend. Uranium komt ook als natuurlijk element in de bodem voor.
Om zorgvuldig te werk te gaan heeft de GGD het ministerie geadviseerd om in de gebouwen luchtmonsters te nemen.

Concentratie niet hoog

De GGD schrijft in de begeleidende brief: 'Hoewel de concentraties niet hoog zijn, is belangrijk om te achterhalen of mensen ook aan dit stof blootgesteld kunnen worden. Dat zal voornamelijk via inademing van het stof kunnen gebeuren.'
Volgens bronnen is de gemeten hoeveelheid niet iets om ongerust van te worden. De gebouwen zijn niet gesloten.

Resultaten in september

Een woordvoerder van Defensie laat aan RTV Noord weten dat de aanbesteding voor het aanvullende onderzoek loopt en dat in september de resultaten worden verwacht.

Dossier chroomverf

Oud-medewerkers van de voormalige NAVO-depots in Nederland zijn ziek geworden doordat sinds 1984 langdurig met kankerverwekkend chroomverf is gewerkt.
Tientallen mensen die in Ter Apel hebben gewerkt, hebben zich gemeld met (ernstige) gezondheidsklachten.