Chaos Kanaaltunnel kost noordelijke transportbedrijven geld

Ook noordelijke transportbedrijven hebben last van illegale vluchtelingen, die vanuit Frankrijk via de Kanaaltunnel in Engeland proberen te komen.
De vluchtelingen reizen als verstekeling mee in vrachtwagens, die op de trein naar Dover gaan.

Viaductspringers

Reining Transport in Kolham is één van de gedupeerde transportbedrijven. Directeur Gerrit Hes: 'Ze springen vanaf een viaduct bovenop onze wagens, snijden een gat in het dak en komen bovenop de lading terecht'.

Schade

De vluchtelingen veroorzaken op vele manieren schade. Hes: 'We hebben schade aan onze vrachtwagens en aan de lading. De vluchtelingen doen soms ook hun behoefte binnen, dus als de lading iets te maken heeft met voedsel, wordt hij afgekeurd. Als er verstekelingen worden ontdekt, krijgen we een boete en de lange wachttijden voor de Kanaaltunnel kosten ons ook veel geld'.

Lobby

Hes zegt dat hij, samen met andere transporteurs, al langer bezig is om te zorgen dat zij niet als criminelen worden afgeschilderd.
'Wij zijn gewoon ondernemers, die ons werk proberen te doen. We hebben de Engelse overheid nu bijna zover, dat we geen boete meer krijgen als er een verstekeling wordt gevonden. We moeten dan wel kunnen aantonen dat wij alle mogelijke preventieve maatregelen hebben genomen.'