Eemshotel in Japanse sferen

Tempura kip, yakitori en natuurlijk sushi. De keuken van het Eemshotel in Delfzijl stond maandag de hele dag onder leiding van de Japanse Mitsue Imakura. Dat is niet zonder reden.
Een delegatie Japanners is deze week in Delfzijl om het 25-jarige jubileum van de stedenband tussen de Groningse havenstad en Shunan City te vieren.

Mosterdsoep

Kok Bert Boer van het Eemshotel was vorig jaar nog in Shunan City om daar de typisch Groningse mosterdsoep voor de Japanners te koken. Dat smaakte naar meer. Daarom mocht Imakura dat kunstje komen overdoen in Nederland
Een echte chefkok is Imakura niet. Ze heeft in Shunan City een belangrijke kookwedstrijd gewonnen en is daarom gevraagd mee te gaan naar Nederland. Ze doet haar best om haar kennis over te dragen aan de Nederlandse professionele koks.

Taalbarrière

Ondanks dat alle koks zeggen het leuk te vinden om de Japanse kneepjes te leren, is er in de keuken veel onduidelijkheid. Imakura spreek geen woord Nederlands en ook geen Engels. 'We begrijpen elkaar niet, het tolken is lastig, maar we verstaan ons vak', zegt kok Boer.
Uiteindelijk komt het inderdaad goed en genieten Nederlandse en enkele Japanse genodigden van de Japanse delicatessen.
De delegatie, die grotendeels uit kinderen bestaat, bezoekt deze week onder meer de molen Aeolus in Farmsum en de Ursuskerk in Termunten. Het bezoek duurt tot en met donderdag.