Vertrek Botteghin is onvermijdelijk

© RTV Noord
Natuurlijk is Eric Botteghin een sterspeler voor FC Groningen. En natuurlijk kan Nijland tegenover zijn supporters en zijn onderhandelingspostitie niet voor de camera zeggen dat Botteghin binnenkort gaat vertrekken, maar een vertrek is onvermijdelijk.
Vriendelijk als altijd loopt Botteghin zaterdag na afloop van de training de kleedkamer uit. 'Alles goed?', vraagt de lange Braziliaan oprecht. 'Ik kom zo terug. Een paar kinderen willen een foto en een handtekening.'
Hij is een modelprof; werkt hard, zeurt niet en hem zal je nooit op een misstap in het uitgaansleven betrappen. Na een paar minuten in de brandende zon in stadion Euroborg loopt hij mij weer tegemoet in de spelerstunnel.
'De situatie is uiterst vervelend, maar ik moet afwachten. Op dit moment kan ik niets anders dan me volledig richten op de wedstrijd van morgen om de Johan Cruijff Schaal.'
Ook in Amsterdam na de geflatteerde nederlaag is de Braziliaan tegenover de toegestroomde pers duidelijk. 'Ik heb begrepen dat Feyenoord snel opnieuw een bod gaat doen. Dat hoop ik ook, want ik wil graag naar Rotterdam.'
Je merkt aan alles dat Botteghin gefrustreerd is. Feyenoord en Fulham legden kort geleden een serieus bod neer bij algemeen directeur Hans Nijland. Biedingen van een kleine twee miljoen euro. Groningen vertelde de clubs en Botteghin dat er niet te praten valt.
Inmiddels heeft Feyenoord het bod verhoogd. Vorige week donderdag kreeg Groningen een tweede aanbieding binnen, maar deze werd opnieuw direct terzijde geschoven. Sindsdien is er geen contact meer geweest.
Botteghin wordt eind deze maand 28 en kan bij een club als Feyenoord waarschijnlijk twee keer zoveel verdienen als bij FC Groningen. Logisch dat hij financieel en sportief gezien graag een overstap wil maken.
Na het vertrek van Kieftenbeld en Chery is een transfer van opnieuw een as-speler verre van wenselijk, maar deze situatie is niet te houden. Ook zakelijk niet. Als Botteghin in de Euroborg blijft, loopt hij volgend seizoen gratis de deur uit.
Groningen heeft met het bereiken van de groepsfase van de Europa League niet de noodzaak om Botteghin om financiële redenen te verkopen, maar kun je bijvoorbeeld ruim twee miljoen euro zomaar laten schieten? Zakenman Nijland zal zelf ook wel beter weten.
Dit is een logisch scenario: na de Johan Cruijff Schaal komt Feyenoord met een laatste en derde bod van ruim twee miljoen euro. Groningen kan hierop geen nee zeggen en laat Botteghin vertrekken. De FC ziet dan naast een sterspeler ook ervaring vertrekken en haalt bijvoorbeeld Etiënne Reijnen van Cambuur naar de Euroborg. Deze 28-jarige verdediger bezit de nodige ervaring en is naar verluidt voor een half miljoen op te halen uit de Friese hoofdstad.
Botteghin blij. Reijnen blij. Penningmeester FC Groningen blij. Supporters FC niet blij. Zo rolt de bal. @elwinbaas volgen