Mien Toentje: geurende kruidentuin in Den Horn

Spitten, zaaien en snoeien. Veel Groningers zijn apetrots op hun tuin. De bloemen worden met liefde verzorgd, de zelf verbouwde groenten worden met smaak gegeten. In onze nieuwe serie Mien Toentje gaan we op bezoek bij hartstochtelijke tuinierders.
Bij deze aflevering is het jammer dat er geen geur-tv bestaat. We bezoeken namelijk de duizend vierkante meter grote welriekende kruidentuin van Elly Hummel in Den Horn. De heerlijke geur trekt ook de nodige dieren aan.

120 kruiden

Elly verbouwt zo'n 120 verschillende kruiden, waaronder vijftig verschillende muntsoorten. Die hebben allemaal een ander uiterlijk, geur en smaak. Ze werkt dagelijks uren in de tuin en 'dat is geen straf'. Integendeel: 'Het is een feestje'.

Walhalla

Voor kruidenkok Nienke Munning is de kruidentuin 'een Walhalla. 'Als ik hier rondloop krijg ik zoveel inspiratie om te koken.' Uiteindelijk kiest ze de vanillebasilicum uit om pesto mee te maken. Ze gebruikt daarvoor een vijzel: 'Want dan geniet je meer'.

Tip

Hummel heeft een tip voor de fanatieke tuinierders: 'Laat een paar wilgentakjes een nacht in een kopje water staan. De volgende dag kun je je stekjes in dit water dopen. Dat werkt desinfecterend en de stekjes wortelen dan beter'.