Verslaat 'Kromo' haar Australische rivale?

© Flickr/Morshus (Creative Commons)
Ranomi Kromowidjojo krijgt donderdag een indicatie van hoe ze ervoor staat, een jaar voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De 24-jarige tweevoudig olympisch kampioen uit Sauwerd zwemt daar de 100 meter vrije slag.
Zilver

Zondag haalde Kromowidjojo met de Nederlandse estafetteploeg zilver op de 4 x 100 vrij. Donderdag start ze in de series van de 100 vrij in de tiende en laatste heat, met onder anderen de Australische zusjes Cate en Bronte Campbell als tegenstanders.

Genoegen met brons

Cate Campbell, de oudste van de twee, verdedigt in Kazan de wereldtitel die ze twee jaar geleden in Barcelona veroverde. Kromowidjojo moest toen genoegen nemen met brons. Campbell heeft samen met Femke Heemskerk de beste seizoenstijd in handen: 52,69 seconden.

Mentale nederlaag

'Kromo' zit daar bijna een seconde boven (53,62). Voor de Groningse is het daarom afwachten of ze zich kan mengen in de strijd om de medailles. Heemskerk zal zich op de 100 vrij willen revancheren voor haar teleurstellende achtste plek op de dubbele afstand, waarop ze vooral een mentale nederlaag leed.
Als de twee Nederlandse troeven zich bij de beste zestien in de series scharen, zwemmen ze later op donderdag ook de halve finales.