Grootste zonnepark van Nederland komt waarschijnlijk in Delfzijl te liggen

Grote kans dat in Delfzijl het grootste zonnepark van Nederland komt te staan. Vlakbij industrieterrein Oosterhorn komen ongeveer 120.000 panelen te liggen. Daarmee kan het park 7.500-8.000 huishoudens van energie voorzien.
Dat is aanzienlijk meer dan wat de 30.000 zonnepanelen langs de A7 bij Leek kunnen leveren. Dat zonnepark stond tot vrijdag bekend als 'de grootste'.

'Nog niet definitief'

Het bedrijf dat de panelen in Delfzijl laat plaatsen is SunPort Energy uit De Bilt. Volgens het bedrijf is het nog niet honderd procent zeker dat het park er komt.

Subsidie

'Het is een investering van tientallen miljoenen. Dat wordt gefinancierd door investeerders en banken. De exploitatie daarvan wordt gesubsidieerd voor de eerste vijftien jaar, door het ministerie van Economische Zaken', zegt woordvoerder Ester Zwinkels.

'Na de zomer'

'Maar het is nog niet definitief. Er wordt nog gewerkt aan aanvullende voorwaarden, we verwachten na de zomer de plannen rond te hebben. De panelen komen te staan op grond van Groningen Seaports, maar over de overname van die grond zijn we er met Seaports al uit.'
Hoe groot de kans is dat het park er ook echt komt? 'We werken er hard aan en zijn positief gestemd, maar ik kan nog geen harde voorspellingen doen', zegt Zwinkels.