Opmerking burgemeester Tynaarlo over asielzoekers valt slecht

© RTV Drenthe
'Een zeer onhandige opmerking van de burgemeester'. Zo kwalificeert fractievoorzitter Oscar Rietkerk van GroenLinks in Tynaarlo de reactie van burgemeester Marcel Thijsen op de mogelijke noodopvang van asielzoekers in de Prins Bernhardhoeve.
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) wil een van de hallen opdelen in ruimtes van zes bij zes meter en per ruimte acht asielzoekers opvangen.

Hotelkamer

Thijsen zei op Radio Drenthe dat hij deze vorm van opvang zo inhumaan vindt, dat het wat hem betreft niet onder zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid valt. Hij voegde er aan toe dat vluchtelingen die 35.000 euro betalen om in Nederland te komen tijdelijk ook wel een hotelkamer kunnen betalen om niet op straat te hoeven slapen.

'Beter af in de Prins Bernhardhoeve'

'Het doet niet ter zake wat mensen voor hun overtocht hebben betaald', vindt Rietkerk. 'Het gaat erom dat ze nu hier zijn en ergens een plek moeten hebben.' Rietkerk wijst erop dat het veelal 'misdadige types' zijn die de mensen naar Europa hebben gebracht.
'Als het alternatief is dat deze mensen op straat komen, dan zijn ze beter af met een kleine slaapplaats in de Bernhardhoeve', concludeert de GroenLinks-voorman.

Maatschappelijke plicht

Henny van den Born, fractievoorzitter van de ChristenUnie in Tynaarlo, wijst er ook op dat vluchtelingen al kaalgeplukt zijn door mensensmokkelaars als ze hier zijn. 'En wij hebben domweg de maatschappelijke plicht ze op te vangen. Bovendien, als ze nog een beetje geld hebben, kunnen ze dat beter gebruiken om hier weer op gang te komen', is zijn mening.

Leegstaande school

Van den Born is met Thijsen van mening dat de opvang in het beurscomplex niet ideaal is. 'Wees dus creatief en zoek naar andere mogelijkheden', is zijn advies aan de burgemeester. Hij wijst onder meer op de leegstaande Bladergroenschool in Paterswolde.

Veiligheid

Er zijn ook fractievoorzitters die liever hun kruit drooghouden. Koos Dijkstra (PvdA) wil eerst van de burgemeester zelf horen wat hij met zijn opmerking over de huur van een hotelkamer bedoeld heeft. Hanneke Wiersema (CDA) wil niet oordelen over de uitspraak. 'Die laat ik voor zijn verantwoordelijkheid', zegt ze. Wel wijst zij op het aspect van veiligheid dat in eventuele onderhandelingen met het COA moet worden meegenomen.