'COA wil 400 asielzoekers onderbrengen in PB-hoeve'

Marjon Edzes
Marjon Edzes © Jeroen Willems/RTV Drenthe
De Prins Bernhardhoeve moet onderdak bieden aan 400 vluchtelingen. Dat zegt directeur Marjon Edzes tegen RTV Drenthe. Ze werd hier onlangs door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) over benaderd.
Edzes is enthousiast over het voorstel van het COA: 'Alles is hier aanwezig. Water, elektriciteit, gas. De catering zou gemakkelijk geregeld kunnen worden omdat hier hele grote keukens zijn. Het COA vindt dat ook wel gemakkelijk.'

Vier maanden

In de plannen van het COA verblijven de asielzoekers een paar dagen in Zuidlaren om vervolgens ergens anders heen te gaan. Het COA denkt de Prins Bernhardhoeve voor een periode van vier maanden nodig te hebben.

Commotie

Burgemeester Thijsen reageerde vrijdag kritisch op het verzoek van het COA. 'Asielzoekers betalen 35.000 euro gemiddeld om hier te komen. Wat mij betreft betalen zij ook eerst zelf een hotel', volgens Thijsen. Verder noemde hij een verblijf tussen een aantal schotten niet menswaardig.

1 september

Een aantal raadsleden reageerde met verbazing op de uitlatingen van de burgemeester. De raad praat volgende week over het voorstel van het COA. Op 1 september neemt het college een besluit over de opvang van asielzoekers in de Prins Bernhardhoeve.