COA wil volwaardig asielzoekerscentrum in Zuidlaren

© Google Street View
Het COA had half juli al contact met burgemeester Marcel Thijsen van Tynaarlo om asielzoekers op te vangen in de Prins Bernhardhoeve in Zuidlaren. Dat meldt RTV Drenthe. Vorige week dinsdag legde het COA het verzoek voor een opvang neer bij Thijsen.
Vertegenwoordigers van het COA Noord-Nederland spraken vorige maand al met burgemeester Thijsen over de vestiging van een volwaardig asielzoekerscentrum (azc). Het gaat het om het buitenterrein dat niet door de huidige exploitant wordt gehuurd. Dat zou zeer geschikt zijn, volgens het COA.
Inhumaan
Duidelijk is dat burgemeester Thijsen niet staat te juichen. Hij noemde bij RTV Drenthe de opvang van acht asielzoekers in ruimten van zes bij zes meter inhumaan.

Thijsen ziet het niet als zijn verantwoordelijkheid om aan een noodopvang mee te werken.
Op 1 september besluit het gemeentebestuur of er tijdelijke opvang kan komen in de Prins Bernhardhoeve. Of dan ook wordt gesproken over de komst van een azc naar Zuidlaren blijft onduidelijk. De burgemeester is met vakantie.

Moet wel passen

Loco-burgemeester Nina Hofstra wil alleen kwijt dat de gemeente voortdurend met het COA praat over mogelijke locaties voor een azc.
'En dan gaat het inderdaad over meer dan tijdelijke opvang. Wij begrijpen ook dat wij een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben. Maar de opvang moet wel passen in de Tynaarloër samenleving', zegt Hofstra.

Eerder azc

De komst van asielzoekers naar Zuidlaren zou niet de eerste keer zijn. Tot begin 2006 stond aan de Bovendiepen ook een azc.