NAM mag druk onder Langelo opvoeren, ondanks kans op zwaardere bevingen

© Jos Schuurman/Fotoburo FPS
Meer en zwaardere aardbevingen, dat zijn mogelijke gevolgen van de grotere drukverschillen die de NAM toe mag passen in de gasopslag van Langelo, schrijft RTV Drenthe.
Het ministerie van Economische Zaken heeft op verzoek van de NAM de normen verruimd. Dat was nodig om de toegestane hoeveelheid van zeven miljard kuub gas in Langelo te kunnen gebruiken. De maximale hoeveelheid werd tot nu toe niet uit de grond gehaald, maar dat gaat dus veranderen. 

Zwaardere bevingen

Volgens critici ontstaan door de nieuwe manier van werken op drie kilometer diepte grotere drukverschillen en daardoor is de kans op meer en zwaardere aardbevingen groter. De NAM denkt dat dit wel meevalt.

Gemak

Kritisch volger van de NAM Herman Damveld uit Groningen, verbaast zich over het gemak waarmee de veranderingen goedgekeurd worden. Volgens Damveld wordt in alle rapporten getwijfeld aan wat de precieze gevolgen zullen zijn.
Ook de snelheid van dit besluit heeft Damveld verrast. Eind juli heeft de NAM het verzoek ingediend en al op 6 augustus keurde minister Henk Kamp van Economische Zaken de nieuwe werkwijze in Langelo goed.

Hoe werkt het?

Het gasveld Norg, zoals het veld bij Langelo officieel heet, bestaat uit vier blokken, ook wel compartimenten genoemd. Als het gas er in de zomer wordt ingepompt, stijgt de druk. Die daalt in de winter als het er weer uit wordt gehaald.
Er zijn wettelijke bepalingen voor de toegestane druk: maximaal 327 Bar en minimaal 235 Bar. De NAM wil nu voor blok 2, het blok met het meeste gas, een maximum van 347 Bar en een minimum van 225 Bar.