Gedwongen opname dreigt voor Rodenaar die eigen appartement in brand stak

Het Openbaar Ministerie wil dat een 35-jarige man uit Roden een jaar gedwongen wordt opgenomen. De man stak in februari zijn appartement aan de De Doom in brand. Uiteindelijk moesten er elf nabij gelegen appartementen worden ontruimd.
De man was eerder op de dag door de politie opgehaald voor een ander strafbaar feit. Door de deur vroeg de man of hij 's avonds weer thuis kwam. Deze toezegging kon de politie niet doen.

Donkere rookwolken

Zij hoorden vervolgens dat de bewoner riep dat hij benzine had gesprenkeld en zagen kort daarna donkere rookwolken uit het appartement komen. Terwijl de brandweer werd gebeld, sprong de bewoner uit het raam van zijn woning op de derde verdieping.

Schade

Niet alleen zijn appartement, maar ook die van de twee buren werden volledig verwoest. De bovenste woonlaag van dit complex is inmiddels gesloopt. Zes andere appartementen liepen rook- en waterschade op. Twee voormalige buren zouden volgens de eis van de Officier van Justitie een schadevergoeding van in totaal 600 euro moeten ontvangen.

Psychoses

De Rodenaar is opgenomen geweest voor observatie in het Pieter Baan Centrum. Deskundigen vinden dat de man kampt met ernstig psychoses waarvoor hij medicijnen nodig heeft. De man lijdt aan schizofrenie en is paranoïde. De daad kan hem daarom ook niet worden aangerekend en is een klinische opname noodzakelijk.

Klinische opname

Dit oordeel nam de officier van justitie over. Ze zei te hopen dat een jaar lang klinische opname voldoende is om de Rodenaar te leren met zijn ziekte om te gaan. Temeer, omdat de man in de afgelopen zeven jaar al zeven keer zonder succes opgenomen is geweest.