Veel belangstelling voor bijeenkomst over ziekenhuisbevalling

© Flickr/Thomas (Creative Commons)
Thuis bevallen of in het ziekenhuis?
Voor veel aanstaande moeders is dit een lastige afweging. Thuis kun je vaak beter ontspannen, maar in het ziekenhuis ben je gelijk op de goede plek als iets niet goed gaat.

Ongewild naar het ziekenhuis

Van de vrouwen, die voor een thuisbevalling kiezen, blijkt zestig procent uiteindelijk toch nog in het ziekenhuis te belanden.
Daar zijn meerdere redenen voor. Het kan zijn dat de aanstaande moeder toch pijnstilling wil en dat is thuis niet mogelijk. Ook kan het zijn dat de bevalling wel goed verloopt, maar dat de placenta niet loskomt. Dan moet de moeder alsnog naar het ziekenhuis.

Kennis maken met het onbekende

Voor vrouwen, die bewust voor een thuisbevalling hebben gekozen, kan het een schok zijn om in het ziekenhuis te belanden. Daarom hielden de gynaecologen van het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal dinsdagavond, samen met verloskundigen en de kraamzorg, een bijeenkomst voor aanstaande moeders. Het doel is om vrouwen en hun partners voor te bereiden op een mogelijke bevalling in het ziekenhuis.
De belangstelling was zo groot, dat een aantal vrouwen teleurgesteld moest worden. Over twee maanden is er een nieuwe voorlichtingsavond.