'Quads moeten van de Nederlandse wegen af'

Quads moeten zo snel mogelijk van de Nederlandse wegen worden verbannen. Dat zegt Veilig Verkeer Nederland (VVN) na het dodelijke verkeersongeval van afgelopen zondag in Farmsum.
Daarbij kwam een 24-jarige man uit Delfzijl
. Toen hij vanuit onverhard terrein met zijn quad de weg wilde opdraaien, botste hij op een auto.
De man was op slag dood. Zijn vader, die achterop het voertuig zat, raakte zwaargewond.
Levensgevaarlijk
Het dodelijke ongeval bewijst dat quads gevaarlijk zijn, vindt Rob Stomphorst van VVN: 'En dat willen we voorkomen. Iedere dode is één teveel. En met zo'n apparaat breng je ook andere weggebruikers in gevaar.'

Gevaarlijker dan scooter
Volgens hem zijn de voertuigen gevaarlijker dan scooters of een motor: 'Ze zijn zwaar, instabiel en bij hoge snelheden levensgevaarlijk en dodelijk. Als ze omkieperen, dan lig je eronder. Bij een scooter of een motor val je eraf en dan is het letsel doorgaans minder erg.'
'Er zijn ongeveer 23.000 geregistreerde quads in Nederland, maar ook veel ongeregistreerde, die als recreatievoertuig niet op de openbare weg worden gebruikt', zegt Stomphorst.

Verbod op openbare weg
Een algeheel quad-verbod, dus ook op onverharde wegen, is volgens hem onmogelijk. Maar geen quads op de openbare weg, dat ziet hij wel zitten: 'Bestuurders denken vaak dat ze er wel mee overweg kunnen omdat ze een rijbewijs hebben, maar dat is niet zo'.

Helmplicht

'Een helmplicht zou een mooi begin zijn. Op een aantal quads zitten autogordels, maar waarom zou je dan geen helm ophoeven? Daar valt nog wel wat te verbeteren', zegt Stomphorst.