PvdA wil geen subsidie voor gaswinning in Noordzee

De PvdA is tegen subsidies voor de winning van aardgas in de Noordzee. PvdA-Kamerlid Jan Vos zegt dat in reactie op het plan van minister Henk Kamp (Economische Zaken).
Kamp wil met gasbedrijven bekijken hoe er meer gas uit de grond onder de Noordzee kan worden gehaald. Subsidies hiervoor zijn 'onverstandig', aldus Vos.

IMF-rapport

Hij verwijst naar een kritisch rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) onlangs. Vos: 'Het bevreemdt me dat de minister subsidie wil verlenen aan bedrijven die ouderwetse en dure fossiele brandstoffen winnen. Het IMF zei pas nog dat dat onverstandig is. De PvdA is daar ook tegen.'

Investeren in groene energie

Volgens Vos hebben gasbedrijven helemaal geen geld nodig. 'Als je dan toch subsidie verleent, investeer dan in groene bedrijven. In Nederland is meer dan voldoende energie. Ook nu er minder gas uit de bodem in Groningen wordt gehaald, is er voldoende om iedereen van gas te voorzien.'

GroenLinks tegen

Ook bij de oppositie leven bezwaren tegen de plannen van Kamp. GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren is er fel op tegen omdat gaswinning in de Noordzee een snellere overgang naar een 'schone economie' volgens haar dwarsboomt.
De SP kan gaswinning in de Noordzee steunen als het Groningen sneller ontlast. 'Maar als het duurder is dan gas van Rusland kopen, dan is het onzinnig', aldus Kamerlid Eric Smaling.

Voorzichtigheid D66 en CDA

D66 is 'voorzichtig positief' over de plannen van Kamp. 'Het is in ieder geval goed nieuws dat minister Kamp nu zegt dat we niet afhankelijker moeten worden van Poetin.'
Het CDA is nog voorzichtig. De partij 'begrijpt de keuze van de minister' maar wil van Kamp weten wat dit betekent voor zijn ambities in de richting van duurzame energie. CDA-Kamerlid Agnes Mulder wil ook weten 'wat de kosten en baten zijn van gaswinning op de Noordzee, ook ten opzichte van energiebesparing'.