NAM: 'Schade is niet altijd onze schuld'

© Jos Schuurman/Fotoburo FPS
'We nemen de eventuele schade in Steenbergen absoluut serieus, maar alle schade is niet altijd onze schuld'. Dat zegt NAM-woordvoerder Sape Jan Terpstra tegen RTV Drenthe.
Inwoners van Steenbergen verwachten schade omdat de NAM
in gasveld Langelo mag pompen.
In Steenbergen zouden nu al 34 huishoudens schade te hebben door werkzaamheden van de NAM in Langelo. 'Wij laten Arcadis op dit moment onderzoek doen naar de schade aan die huizen', vertelt Terpstra. Arcadis is een advies- en ingenieursbureau.

Grondwaterpeil

'Maar het kan ook zijn dat de schade aan de huizen komt door het veranderen van het grondwaterpeil, en dus niet alleen aan de NAM ligt', vervolgt Terpstra.
Volgens Terpstra komt de NAM niet tussen Arcadis en de inwoners. In september komt er per huishouden een rapportage van het bedrijf waaruit moet blijken waar de schade vandaan komt.

'Convenant NAM'

'De traagheid van de NAM is wat de inwoners van Steenbergen frustreert', vertelt Lambert Wolf namens de inwoners. 'Ik vind dat wij toe moeten naar een convenant met de NAM. Dat als er schade ontstaat door het gasveld, ze direct de schade vergoeden en er achteraf gekeken wordt of die schade daadwerkelijk van de NAM komt.'
Wolf meldt tot besluit dat als de NAM de inwoners van Steenbergen niet tegemoet komt, er acties zullen volgen tegen het bedrijf. Wat deze inhouden, daar komt nog overleg over.
De NAM laat weten dat als blijkt dat de schade echt door het bedrijf komt, ze deze vergoedt.