Werkstraf geëist voor doodrijden fietsster (78)

© Archief Patrick Huisman
Vijf jaar lang niet meer rijden en 240 uur werkstraf. Als het aan de officier van Justitie ligt, wordt dat de straf voor een man uit Alteveer die vorig jaar een bejaarde vrouw doodreed tijdens een dollemansrit door Stadskanaal.
Tijdens de herfstvakantie van 2014 rijdt de 56-jarige man op hoge snelheid door het centrum van Stadskanaal. Sommige voetgangers moeten opzij springen om de auto te ontwijken. Hij botst onderweg tegen geparkeerde auto's.

Cadeautje

De rit eindigt met de fatale aanrijding. De 78-jarige fietsster, die net een cadeautje voor haar kleindochter zou kopen, overlijdt ter plekke.

Bril

De verdachte heeft een verstandelijke beperking, en zou overstuur zijn geweest door een opmerking van een brillenverkoopster. Die zei dat de bril van de man bijna was 'overleden'. In de nabije omgeving van de man waren daarvoor enkele sterfgevallen.
Vervolgens stapte de man verward in zijn auto, reed achteruit en botste tegen een geparkeerde wagen. Hij reed vervolgens vooruit de parkeerplaats af, door een voetgangerstunneltje richting de Hoofdstraat. Hij zei dat zijn gaspedaal en rem niet meer werkten. Uit politieonderzoek bleek dat de wagen in orde was.

Duivel

De man was na de aanrijding overstuur en vond het vreselijk wat er gebeurd was. Volgens hem was het alsof de duivel de controle over het stuur had.
De verstandelijke beperking van de man zorgde ervoor dat de strafeis van de officier fors lager is dan gebruikelijk bij dodelijke aanrijdingen. Volgens de advocaat van de verdachte, is er te weinig bewijs voor roekeloos rijgedrag. De snelheid waarmee de man reed, is namelijk niet geregistreerd.
De uitspraak van de rechtbank volgt over twee weken.