Hoe een platzakke Stadjer een dure Mercedes kocht

© Freeimages/Piotr Biozor
Hoe komt een 39-jarige Groninger met schulden aan een Mercedes van 31.000 euro? Volgens het Openbaar Ministerie had hij die met zwart geld gekocht, om dat te witwassen. Het OM eist dat hij acht weken de cel in gaat.
De Stadjer had de Mercedes vorig jaar voor 31.000 euro gekocht in het Duitse Wilhelmshaven. Hij wilde hem voor 38.000 weer verkopen. Maar zover kwam het niet.
Hij werd op 6 mei vorig jaar, samen met een vriend, aangehouden in de auto. Tot drie keer toe. De eerste keer werd hij aangesproken op zijn rijgedrag, de tweede en derde keer bleek dat de de wagen niet op de Nederlandse weg mocht rijden met het tijdelijke Duitse kenteken.

Twijfel

De laatste keer vroeg de politie zich ook af waar de man zo'n dure auto van kon betalen. Er ontstond bovendien twijfel of de auto wel van hem was. Genoeg grond, meende de officier van justitie, voor een onderzoek naar de financiële achtergrond van de man.
Waar hij het geld precies vandaan haalde, bleef onduidelijk. De Stadjer paste zijn verklaring telkens aan. Het zou gaan om geleend geld en dik 11.000 euro dat hij uit een vorige strafzaak van justitie terug zou krijgen.

Winst

Maar de boekhouding bleek onvolledig en wie de geldschieters precies waren, wilde hij niet zeggen. De man zei dat hij de auto had gekocht om hem met wat winst weer te verkopen. Die winst wilde hij steken in een winkelruimte die hij zelf probeerde te verhuren.
Waarom hij dan niet direct het geld van justitie daar in had gestopt, wilden de rechters weten. Dat was inderdaad slimmer geweest, gaf de man toe.

Luxe

Uit zijn administratie bleek dat hij krap bij kas zat en grote schulden had, maar bonnetjes van de afgelopen jaren wezen op dure aankopen van luxeproducten, zoals een merktas en zo'n 4000 euro aan benzine.
De officier concludeerde dat de man over zwart geld beschikte en dat hij dat via de auto probeerde wit te wassen. 'Uit wat voor misdrijf het geld afkomstig is, hoeft niet bekend te zijn om witwassen te bewijzen.'

Vrijspraak

De advocaat van de Stadjer was het daar niet mee eens. Hij vroeg vrijspraak, omdat hij vond dat de politie onterecht na enkele aanhoudingen in het verkeer in de administratie van de man was gaan neuzen. Daar was volgens hem, ondanks een eerdere veroordeling in een softdrugszaak, onvoldoende aanleiding voor. 'Burgers moeten tegen de willekeur van de politie worden beschermd.'

Beschadigd

De man heeft zijn in beslag genomen Mercedes inmiddels teruggekregen. Maar als het aan de officier ligt, moet de man de Mercedes alsnog weer inleveren of de getaxeerde waarde van de auto, betalen. Dat bedrag is overigens een stuk lager dan de 31.000 waarvoor hij hem kocht, want de auto raakte beschadigd tijdens de inbeslagname.
De rechter doet over twee weken uitspraak.