Stad biedt door explosies getroffen zusterstad Tianjin hulp aan

De gemeente Groningen heeft zusterstad Tianjin haar hulp aangeboden na de ramp die de Chinese stad woensdagavond heeft getroffen.
Bij zeker twee explosies in een containerterminal, waar brandbare stoffen werden overgeslagen, zijn tientallen mensen om het leven gekomen. Volgens het Chinese staatspersbureau is het dodental inmiddels opgelopen naar 44. Daarnaast zijn ruim vijfhonderd mensen gewond geraakt. Onder de slachtoffers zijn veel hulpverleners.

Brief

De gemeente Groningen heeft het gemeentebestuur van Tianjin inmiddels een brief gestuurd, waarin zij de stad en haar inwoners haar medeleven betuigt. Ook heeft Groningen het gemeentebestuur van Tianjin hulp aangeboden.
'Ik verwacht niet dat Tianjin hier echt op ingaat, maar ik heb begrepen dat ze ons gebaar zeer waarderen, zegt loco-burgemeester Joost van Keulen.

Stedenband

Groningen onderhoudt al dertig jaar een stedenband met Tianjin. Het laatste bezoek dateert van april dit jaar, toen Van Keulen samen met burgemeester Peter den Oudsten naar China afreisde.
'Het is een moderne, Chinese stad, waar op papier veertien miljoen mensen wonen, maar in de praktijk misschien wel twintig miljoen. Het havengebied, waar de ontploffingen plaatsvonden, is pas vijftien jaar geleden ontwikkeld en gigantisch groot. Het is heel indrukwekkend om daar rond te lopen', aldus Van Keulen.

Drama

Volgens de wethouder wonen in het havengebied zo'n 450.000 mensen. 'Als je de beelden van de ramp nu ziet, van de ravage en van de mensen die op straat wachten op opvang, dan is dat een echt groot drama.'
In het havengebied staat ook het stadion van voetbalclub Tianjin Teda, waar Groninger Arie Haan trainer is.