COA bouwt noodopvang in Ter Apel

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers, het COA, is donderdag begonnen met de bouw van extra paviljoens in Ter Apel. Die zijn nodig om de grote stroom vluchtelingen uit voornamelijk Syrië op te kunnen vangen.
Alle asielzoekers in Nederland moeten zich voor registratie eerst melden in Ter Apel. Dat duurt normaal gesproken een dag of vier. Daarna waaieren de vluchtelingen weer uit over andere centra in het land.
Vorige week luidde het COA de noodklok over de omvang van de instroom. Daarom worden er nu in rap tempo twee opvangtenten geplaatst, die ruimte bieden aan 400 mensen.

Binnen een week

In de zogeheten 'grote wachtkamer' komen 150 bedden, zitplaatsen, een eetgelegenheid en ontspanningsmogelijkheden. Daarmee hoopt het COA de ergste nood te ledigen. Dat de bouw van de extra opvang, met alle rompslomp van dien, binnen een week kon beginnen is 'uniek', zegt Henk Wolthof. Volgens de manager van de afdeling Noord van het COA duurt dat normaal weken: 'Maar onder druk wordt alles vloeibaar'.

Nieuwe locactie

De nieuwe paviljoens moeten zaterdagavond klaar zijn en dan worden er zo snel mogelijk extra asielzoekers in ondergebracht. Om de problemen structureel te verhelpen zoekt het COA naar een tweede plek in Nederland om asielzoekers te kunnen registreren.