Vier van de tien beste voorstellingen in Groningen

Vier van de tien beste theatervoorstellingen van het afgelopen seizoen zijn de komende twee maanden in Groningen te zien, als enige plaats buiten Amsterdam.
Het Nederlands Theater Festival toont jaarlijks in de Stadsschouwburg Amsterdam de tien hoogtepunten van het afgelopen seizoen. Dan worden ook de belangrijkste theaterprijzen uitgereikt.

Ochtendzee

Vrijdag 11 september speelt Merals Harem 'Ochtendzee' in het na het faillissement weer geopende Grand Theatre. De voorstelling met muziek uit de culturen rondom de Middellandse Zee is ook door de wijkjury Groningen uitgekozen als de beste. De wijkjury bestaat uit mensen die voorheen zelden in het theater kwamen en uit immigranten die vroeger wel voorstellingen bezochten, maar in Nederland niet meer.

Horror

Een dag later is 'Horror' van Jakop Ahlbom te zien in de Stadsschouwburg. Een mix van theater, mime en illusionisme brengt Ahlbom een ode aan het horrorgenre.

Mansholt

Datzelfde weekend spelen onder anderen Helmert Woudenberg de voorstelling 'Mansholt', over oud-Groninger en oud-Eurocommissaris Sicco Mansholt. Het Grand Theatre heeft daarvoor als locatie een schuur in Bedum geregeld. De voorstelling is al eerder in Groningen geweest. RTV Noord maakte er deze reportage over.

Kunsthart

Een maand later, op 16 oktober speelt Mugmetdegoudentand 'Kunsthart'. Schrijver Nathan Vecht maakte eerder 'Don Juan' bij het Noord Nederlands Toneel. Nu schetst hij in drie gesprekken een beeld van de Nederlandse volksaard. Acteur Guy Clemens is voor zijn rol in Kunsthart genomineerd voor de Louis D'Or voor de beste mannelijke hoofdrol.