Hortusbuurt spant kort geding aan om Noorderzon

Buurtvereniging Hortusbuurt spant een kort geding aan tegen de gemeente in verband met het Noorderzonfestival dat volgende week begint.
Het cultuurfestival in het Noorderplantsoen krijgt volgens de buurt teveel ruimte van de gemeente.
'Er is een locatieprofiel gemaakt, maar Noorderzon doet meer dan afgesproken over wat mag', zegt Hortusbuurt-voorzitter Martin van de Wardt Olde Riekerink.

Gelijk

Vorig jaar stapte de buurt naar de gemeentelijke bezwaarcommissie met dezelfde klachten. Destijds werd de buurt in het gelijk gesteld. Dat er dit jaar opnieuw meer ruimte word gebruikt door Noorderzon is tegen het zere been van de buurt. Het gaat om twee verhuurde pachtplekken die buiten de evenemententerreingrens staan.

Nekharen

'Je gaat ervan uit dat het festival en de gemeente zich hieraan gaan aanpassen. Dat hebben ze niet gedaan. Op een gegeven moment gaan er dan een paar nekharen overeind staan', legt Van de Wardt Olde Riekerink uit.

Ongebreideld

De buurt lijkt met het geding vooral paal en perk te willen stellen aan het in hun ogen elk jaar groeiende festival. 'Als je toestaat om ongebreideld te blijven groeien, dan is het nooit genoeg', zegt Van de Wardt Olde Riekerink.

Rupsje Nooitgenoeg

Femke Eerland van Noorderzon: 'Er is een heel duidelijk profiel van Noorderzon. Noorderzon is niet elk jaar groter. Ik vind het heel vervelend dat er een beeld ontstaat alsof wij een soort Rupsje Nooitgenoeg zijn. Dat is geenszins het geval.'
'We zijn niet in overtreding, we zijn vergund voor de extra ruimte', benadrukt Eerland.