Omroepen zien niets in advies Raad van Cultuur

© RTV Noord
De regionale omroepen zien geen reden om hun bezuinigingsplan aan te passen, zoals de Raad voor Cultuur wil. In het plan leggen de omroepen aan staatssecretaris Sander Dekker (VVD) voor hoe ze 17 miljoen euro willen bezuinigen.
De Raad schreef daar
op. Daarin pleit ze voor een soort BBC-model voor de regionale nieuwsvoorziening, met daarbij een ander type bestuur.
ROOS, de koepel van regionale omroepen, ziet daar niets in en houdt vast aan haar eigen voorstel, dat zou zorgen voor 'een slagvaardige regionale omroep die de regionale verankering niet verloren laat gaan'.

Geen binding

'Wat de Raad voor Cultuur voorstelt is een kopie van het Hilversumse NPO-model, met een landelijk bestuur dat geen enkele binding met de regionale mediabedrijven heeft. Dat is ons teveel een ivorentorenmodel,' zegt ROOS-voorzitter Jack de Vries.
Hij is het wel eens met de oproep tot nauwe samenwerking met andere mediaorganisaties. De regionalen werken namelijk al met de NOS aan een gezamenlijk nieuwsprogramma. Ze willen ook graag samenwerken met de kranten. 'Die behoefte moet wel aan beide kanten bestaan, maar dat lijkt vooralsnog niet het geval', legt De Vries uit.

Kind met het badwater

Het idee van de Raad voor Cultuur om de radiostations om te zetten tot een landelijke zender met regionale spitsblokken wijzen de omroepen sterk af. 'Regionale radio is publieke marktleider in Nederland', benadrukt ROOS. De stichting zegt open te staan voor nieuwe modellen, al dan niet collectief toegepast, maar wil niet achteloos een massale groep van miljoenen luisteraars terzijde schuiven.
Het BBC-model waarvoor de Raad pleit, gaat er volgens ROOS aan voorbij dat regionale omroepen meer zijn dan nieuwsorganisaties. Achtergronden en evenementen maken de omroepen tot verbindende factor en dat vereist een eigen kanaal op radio en tv. Dat gaat in het BBC-model verloren, waarmee het kind met het badwater wordt weggegooid, zegt ROOS. 

Dertien redacties

De regionale omroepen moeten volgens afspraken in het regeerakkoord van het kabinet-Rutte II vanaf 2017 in totaal 17 miljoen bezuinigen. De dertien omroepen willen dat opvangen door te fuseren tot vijf mediabedrijven met nog steeds dertien afzonderlijke redacties.