'Ik wil dat die nare periode nooit vergeten wordt'

In Ter Apel is zaterdag een herdenkingsmonument onthuld ter nagedachtenis aan de slachtoffers die zijn gevallen in Nederlands-Indië. De onthulling werd voorafgegaan door een emotionele herdenkingsdienst in de Lekenkerk in het Klooster in Ter Apel.
In de Tweede Wereldoorlog werd het land bezet door Japan. Toen dat land in 1945 capituleerde en de Indonesische revolutie begon, werden duizenden Nederlanders en andere Europeanen vermoord. Die periode wordt de Bersiap genoemd.

Gevlucht

Organisator Pieter de Graeff heeft de Bersiap van dichtbij meegemaakt. 'Ik kan het me nog goed herinneren. We hebben de verschrikkelijkste dingen gezien. Samen met mijn moeder moest ik dekking zoeken achter de apotheek, omdat er mensen voor mijn neus werden doodgeschoten.'
Hij was de oudste van vier kinderen. Samen met zijn moeder heeft hij ervoor gezorgd dat ze heelhuids naar Singapore zijn gevlucht. Het heeft drie maanden geduurd voordat ze daar waren.

Brok in de keel

Samen met zestig anderen stond De Graeff zaterdag stil bij de mensen die het niet hebben overleefd. Sommige bezoekers zaten met een brok in de keel naar de dienst te luisteren. In totaal zijn tijdens de Bersiap 3.500 mensen gedood. 16.000 andere mensen zijn nog vermist. 'Waarschijnlijk zijn zij ook dood', vertelt de organisator.

Waarom in Ter Apel?

Volgens De Graeff is het belangrijk dat er aandacht is voor de Bersiap. 'Ik zit in een groepje van enthousiaste mensen die zeventig jaar bevrijding willen vieren in Ter Apel. Ik stelde voor om Indië daar ook bij te betrekken. Ook dat land is bevrijd in die tijd. De commissie had het vooral druk met de festiviteiten in april en mei. Augustus is nog vrij ver weg. Daarom kunnen we ook de bevrijding van Indië herdenken dit jaar.'

Niet vergeten

De Graeff vindt dat er nu te weinig aandacht is voor de Bersiap. 'Het wordt alsmaar weggemoffeld op school. Het is slecht dat de overheid er weinig mee doet. In de Bersiap-periode zijn heel veel slechte dingen gebeurd. Ik wil graag dat dat niet vergeten wordt.'
Op het plaquette staat het verhaal van de Bersiap. Hierop kunnen mensen die er niet zoveel over weten lezen wat er in die tijd zoal gebeurde.