Zeilclub meet diepte van het Zuidlaardermeer

Leden van Zeilvereniging Zuidlaardermeer hebben zaterdag de diepte van het meer opgemeten. Zo'n vijftig leden van de zeilvereniging trokken zaterdag in tien motorbootjes meerdere keren over het meer, bewapend met peilstok en gps-apparatuur.
Volgens de zeilvereniging is het Zuidlaardermeer op veel plekken te ondiep. Om wedstrijden te organiseren is een diepte van minimaal één meter en tien centimeter nodig.
'Alle mensen die het meer kennen, weten waar die ondieptes zitten. Maar er zijn ook nationale en internationale wedstrijden. Deelnemers daarvan weten niet precies waar het ondiep is', zegt Egbert van Veldhuizen, voorzitter van de Zeilvereniging Zuidlaardermee, tegen RTV Drenthe.

Tien boten

'We meten met tien boten. Elke boot pakt een behoorlijk groot gebied van ongeveer vijftig vierkante meter. Op die manier kunnen we een groot stuk in kaart brengen', legt Arjan Mulder uit, die ook bij de metingen betrokken is.
Minder biezenpollen
'Als we gaan wedstrijdvaren is het vaak onduidelijk waar de ondieptes zitten. Door het verdwijnen van de biezenpollen op het Zuidlaardermeer zijn er helaas steeds meer plaatsen waar we niet kunnen zeilen. Door de zaak nu goed in kaart te brengen, kunnen we rekening houden met het uitleggen van de wedstrijdboeien', vertelt Harm Messchendorp van de zeilclub.

De zeilvereniging gaat de gegevens van de meetactie uitwerken voor een nieuwe bodemkaart.