Aanklager eist werkstraf voor hennepkwekerij in Leek

© Jos Schuurman (FPS)
Een 58-jarige Stadjer hangt een werkstraf van 160 uur en een voorwaardelijke celstraf boven het hoofd. De man zou zich schuldig hebben gemaakt aan het kweken van hennep.
De kwekerij werd ontdekt bij een brand in de toenmalige woning van de man aan de Waezenburglaan in Leek. De kwekerij bevond zich op de zolder van het huis. Op het moment van ontdekking waren er net 225 planten geoogst. De man raakte bij de brand gewond aan zijn handen. Ook had hij rook ingeademd.

Geknoeid met stroom

Waardoor de brand is ontstaan, is volgens de officier van justitie onbekend. Wel werd duidelijk dat er met de meterkast was geknoeid en de stroom illegaal werd afgetapt.
De man zelf zegt dat hij niets van de kwekerij af wist. Hij was in die periode naar zijn geboorteland Turkije en anderen maakten gebruik van zijn woning. De officier van justitie gelooft dit niet.

Inkomsten terugbetalen

Behalve een werk- en celstraf eiste de aanklager dat de Groninger de illegale inkomsten die hij met de hennepkweek zou hebben verdiend - ruim 23.000 euro - terugbetaalt aan de Staat. Ook moet hij de schade van bijna duizend euro aan het elektriciteitsbedrijf betalen.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.