Getrouwd transplantatiestel: 'Het leven is nog steeds waardevol'

© RTV Noord
Maandag werd bekend dat het UMCG gezondheidsproblemen bij orgaantransplantatiepatiënten gaat onderzoeken. Patiënten die een donororgaan hebben ontvangen, krijgen op lange termijn vaak allerlei gezondheidsproblemen.
Zo kregen transplantatiepatiënten Grietje en Warmold Drenthe ook complicaties nadat ze een donornier hadden gekregen. Beiden moesten ze dialyseren in het UMCG, bijna veertig jaar geleden. Ze werden verliefd en besloten te trouwen.

Complicaties

Ze zijn nog steeds bij elkaar, maar ze kenden veel tegenslagen. De lijst van complicaties is enorm: Grietje haar organen werken slecht door het vele medicijngebruik. Bovendien liep ze daardoor suikerziekte op. Verder zijn haar linker- en rechterheup inmiddels al drie keer vervangen.

Adoptie

Maar het ergste van alles: Grietje mocht niet zwanger worden, te gevaarlijk voor haar en de baby. Na een jarenlange strijd met een adoptiebureau, mochten Grietje en Warmold een kind adopteren. Zo kwam de kinderwens alsnog uit.
Ook Warmold kreeg complicaties met zijn getransplanteerde nier. Hij heeft al vier keer een nieuwe nier ontvangen. Hij wordt snel moe en kan maar halve dagen werken.

Goed werkende nieren

Toch werken de nieren van Warmold en Grietje naar behoren. Warmold heeft zijn 'nieuwste' nier al 25 jaar. Grietje, het 'raspaardje' van het UMCG, heeft haar nier inmiddels al 38 jaar.

Waardevol

Ondanks alle complicaties hebben beiden geen spijt van hun transplantatie. Ze zouden het zo weer doen. 'We zijn allebei snel moe, we moeten veel rusten. Maar we genieten van het leven. Het leven is nog steeds waardevol', zegt Grietje.