Airco om opgebaarde bewoner te koelen oorzaak brand Maartenshof

Kortsluiting in een airco op de kamer van een overleden patiënt, die daar opgebaard lag. Dat blijkt de oorzaak van de brand vorige week dinsdag in verzorgingscentrum Maartenshof in Groningen.
De installatie was aangeleverd door een begrafenisondernemer om het lichaam koel te houden. Volgens een woordvoerder van het zorgcentrum is het stoffelijk overschot niet aangetast door de vlammen.

Recherche

Gezien de bijzondere omstandigheden hield de recherche een uitgebreid onderzoek, met als uitkomst dat de brand door de airco is veroorzaakt. Aanvankelijk lieten de directie en de brandweer weten dat het om een leegstaande kamer ging.
De kamer van de overleden bewoner maakt onderdeel uit van een complex van acht kamers. De overige zeven bewoners moesten als gevolg van de brand in allerijl in veiligheid worden gebracht. Hun kamers liepen roet- en waterschade op.

Bijeenkomsten voor bewoners

Inmiddels zijn die onderkomens schoongemaakt. Later deze week kunnen ze weer terugkeren. Maartenshof heeft meerdere bijeenkomsten georganiseerd met alle bewoners om na te praten over de brand en de oorzaak daarvan.