Leven zonder mobieltje op landgoed in Leens

Het is haast niet voor te stellen, maar er is een plek waar mobieltjes verboden zijn: landgoed Oosterhouw in Leens.
In onze serie 'Haim' bezoeken we bijzondere woonplekken in Groningen, die te koop staan.

Betoverende tuin

'Een mobieltje is niet passend in deze omgeving', vertelt Klaas Noordhuis. Hij woont in het negentiende-eeuwse landhuis Oosterhouw in Leens, gebouwd in 1868.
Als tuinarchitect is Noordhuis vooral trots op zijn tuin. Hij houdt van de rust die daarin te vinden is. Op één hectare grond in Leens zijn diverse tuinstijlen te bewonderen. Ook staan er 150 jaar oude monumentale bomen op het terrein.

Italië in Leens

Het herenhuis op het landgoed telt maar liefst twaalf kamers. Ook is er een aangebouwd koetshuis, dat oorspronkelijk bedoeld was als notariswoning. 'Het is een Italiaanse villa op het Groninger Hogeland', vindt Noordhuis.
'Wethouders betalen zich blauw aan een extra huis in Italië. Maar voor een buitenlands gevoel kun je ook in Groningen terecht.' Noordhuis stoort zich eraan dat de politiek vaak geen oog meer heeft voor het mooie Groningse landschap.

Wereldreiziger

Noordhuis heeft een wereldreis van twee jaar gemaakt. Tijdens die reis heeft hij gewerkt als opzichter in de parlementstuinen van Nieuw-Zeeland. Ook heeft hij een acht maanden durende tocht over de Andes naar het zuidpunt van Vuurland gemaakt. Daar leerde de Groninger de planten van de gematigde klimaten van Zuid-Amerika kennen.
Een hoogtepunt van zijn reis was het zien van de Incalelie, een vaste plant die groeit in de koele bergstreken van de Andes.

Amsterdam

Nu gaat zijn reis naar Amsterdam. Noordhuis wil daarnaartoe verhuizen, omdat dit makkelijker is voor zijn werk. 'Ik heb nu nog de leeftijd dat ik een verhuizing aankan.'
Er is al een aantal kijkers geweest op het landgoed.