Stad krijgt gelijk in kort geding om Noorderzon

© Noorderzon/Pierre Borasci
De rechter heeft de gemeente Groningen maandagmiddag in het gelijk gesteld tijdens het kort geding om cultuurfestival Noorderzon.
Buurtvereniging Hortusbuurt had de zaak aangespannen omdat de gemeente Groningen het festival te veel ruimte zou geven. Zo ontdekten de bewoners dat twee verhuurde pachtplekken buiten de grenzen van het evenemententerrein liggen.

Afwijken van grenswaarden

Maar de rechter liet maandagmiddag tijdens de zitting weten dat de burgemeester het recht heeft om af te wijken van grenswaarden die zijn vastgesteld in het gemeentelijk evenementenbeleid. Dit is mogelijk sinds een beleidswijziging eerder dit jaar, die is goedgekeurd door de Groninger gemeenteraad.

Excuses

De bewonersorganisatie trok de zaak daarop in, waardoor de rechter geen uitspraak meer hoefde te doen.
'We hebben ook onze excuses aangeboden. We hadden de impact van het nieuwe beleid beter moeten begrijpen. We dachten dat we als burgers terug konden vallen op het locatieprofiel, maar dat is dus niet meer zo', zegt Hortusbuurt-voorzitter Martin van de Wardt-Olde Riekerink.

Consequenties

Volgens hem heeft het nieuwe evenementenbeleid van de stad 'grote en waarschijnlijk onbedoelde' consequenties.
'Burgers hebben door deze beleidswijziging geen poot meer om op te staan bij klachten over evenementen. Denk aan evenementen die veel lawaai veroorzaken. De burgemeester kan eigenhandig besluiten af te wijken van de opgestelde grenswaarden. Dat is zuur en kan niet de bedoeling zijn.'

Naar gemeenteraad

Van de Wardt-Olde Riekerink hoopt de Groninger gemeenteraad er nu van te overtuigen om deze bevoegdheid terug te draaien.