'Je hoeft niet allemaal een grasmaaier te kopen'

Studenten die bejaarden helpen op de computer, ouderen die op de kinderen passen. Het gebeurt in het zogeheten meergeneratiehuis. Een nieuwe woonvorm waar allerlei generaties onder één dak wonen.
De bewoners hebben allemaal hun eigen huis, maar delen verschillende ruimtes met elkaar. Neem het wooncomplex De Heerd in Groningen, één van de oudste generatiehuizen in onze provincie. De één schoffelt in de moestuin, de ander dopt de boontjes in de gemeenschappelijke keuken.

Spullen delen

'Er blijkt steeds meer belangstelling te komen voor dit soort huizen', zegt de Groninger consulent voor generatiehuizen Rob Visser. 'Door de komst van de participatiewet, en ook door bezuinigingen, trekken mensen naar elkaar toe en beginnen ze meer met elkaar te delen.'
Jordy Damwichers is één van de bewoners van De Heerd in de stad. Hij heeft samen met zijn gezin een eigen huis, maar vindt het leuk om dingen met elkaar te delen. Hij deels bijvoorbeeld een hele grote binnentuin. 'Dan is het niet nodig om allemaal je eigen grasmaaier te hebben.'

Geen familie

De bewoners van het generatiehuis hoeven niet per se familie van elkaar te zijn. Je schrijft je in via de woningbouwstichting en via een soort sollicitatiegesprek kun je in aanmerking komen om in een generatiehuis te wonen. Je moet dan wel bereid zijn om elkaar te helpen en klusjes te doen in de woning.
Deze woonvorm is in onze buurlanden heel gewoon en begint nu dus ook in onze provincie voet aan de grond te krijgen. In Scheemda en Haren zijn ook bouwplannen voor generatiehuizen.

Excursie
Komende weekend is er een excursie naar verschillende initiatieven op het gebied van generatiehuizen in onze provincie. Voor opgave en informatie kunt u terecht op de website www.binhoes.nl.